De Tien Geboden zijn eeuwenoude voorschriften die ooit als leidraad dienden voor ethiek en moraal. Maar hoe passen deze regels nog in de moderne samenleving? Tien verschillende filmmakers onderzochten deze vraag en maakten een serie documentaires die elk een ander gebod onder de loep nemen. De films werpen een nieuw licht op thema’s als identiteit, moraliteit, postkolonialisme, verslaving en de relatie tussen mens en natuur.
Elke documentaire geeft een unieke interpretatie van een gebod, waarbij oude waarden worden afgezet tegen een steeds veranderende wereld. Deze films tonen niet alleen hoe individuen en gemeenschappen omgaan met deze morele principes, maar ook hoe ze worden beïnvloed door de globalisering, technologie en maatschappelijke ontwikkelingen.
De thuiskomst – over roof van de natuur (Gebod 8: Gij zult niet stelen)
De thuiskomst van filmmaker Jos de Putter werpt een ecologische blik op het gebod ‘Gij zult niet stelen’. In plaats van traditionele diefstal onderzoekt de film de manier waarop de mens de natuur heeft geplunderd en hoe dit heeft bijgedragen aan de klimaatcrisis.
Door eeuwenlange exploitatie van de aarde is klimaatverandering niet langer een dreigend toekomstbeeld, maar een realiteit die we elke dag ervaren. De film stelt de vraag: als we erkennen dat we de natuur bestolen hebben, kunnen we dan ook een manier vinden om deze ‘schuld’ terug te betalen?
The Story of Ne Kuko – koloniale roofkunst (Gebod 10: Gij zult het huis van uw naaste niet begeren)
The Story of Ne Kuko belicht een ander soort diefstal: die van cultureel erfgoed. In deze documentaire staat het krachtbeeld van Chief Ne Kuko centraal, dat ooit uit Congo werd gestolen en nu in een Europees museum staat.
De film volgt restitutieactivist Mwazulu Diyabanza en zijn strijd om het beeld terug te brengen naar het dorp Kikuku in de Democratische Republiek Congo. De documentaire laat zien hoe koloniale roofkunst nog altijd een gevoelig onderwerp is en hoe gestolen erfgoed een belangrijke rol speelt in de identiteit van gemeenschappen.
Boom des leugens – wanneer liegen te ver gaat (Gebod 9: Gij zult geen valse getuigenis afleggen)
Iedereen liegt wel eens, maar waar ligt de grens tussen een onschuldige leugen en een destructieve leugen? Boom des leugens onderzoekt hoe en waarom mensen liegen en wat de gevolgen daarvan zijn.
De documentaire geeft een intieme kijk in de wereld van mensen die worstelen met hun eigen leugens. Wanneer wordt liegen een probleem? En hoe beïnvloedt het niet alleen de leugenaar, maar ook de mensen om hen heen?
Ben ik een moordenaar? – een zoektocht naar gewelddadige neigingen (Gebod 6: Gij zult niet moorden)
In Ben ik een moordenaar? onderzoekt regisseur Simonka de Jong haar eigen afkeer van geweld. De film gaat in op de vraag of iedereen in staat is om te doden, en zo ja, onder welke omstandigheden.
Met een combinatie van persoonlijke reflecties en gesprekken met mensen die ooit een moord hebben gepleegd, wordt duidelijk dat de grens tussen dader en gewone burger dunner is dan we denken.
Vergeef ons onze schulden – verslaving en herstel (Gebod 3: Gij zult de naam van de Heer, uw God, niet ijdel gebruiken)
In Bosnië worstelt een groep mensen met een gokverslaving, iets dat hun levens volledig heeft overgenomen. Vergeef ons onze schulden laat zien hoe ze, ondanks hun onderlinge verschillen, steun bij elkaar vinden.
Door open gesprekken en het delen van hun ervaringen, ontdekken ze hoe echte aandacht en begrip kunnen helpen om hun leven weer op de rails te krijgen. De film laat zien hoe herstel en vergeving hand in hand kunnen gaan.
Sta op! En rust – de waarde van rust (Gebod 4: Gedenk de sabbat, om die heilig te houden)
Veel kinderen van migranten groeien op met het idee dat ze altijd keihard moeten werken om hun ouders trots te maken. Sta op! En rust onderzoekt hoe dit kan leiden tot een constante prestatiedruk en een gebrek aan rust.
Filmmaker Bibi Fadlalla verkent de betekenis van de sabbat als een dag van rust en hoe deze traditie juist in de moderne wereld een manier kan zijn om even stil te staan bij het leven.
Nowhere Man – over trouw en vriendschap (Gebod 7: Gij zult niet overspelig zijn)
Wat betekent trouw als het niet over romantische relaties gaat, maar over vriendschap? In Nowhere Man vinden twee filmmakers oude opnames terug van een roadtrip met hun inmiddels overleden vriend.
Door de oude beelden samen te voegen, proberen ze hun vriend opnieuw tot leven te brengen. De film stelt de vraag of ze elkaar in de loop der jaren trouw zijn gebleven of dat hun vriendschap onbewust is veranderd.
Hoe te verdwijnen – een zoektocht naar leegte (Gebod 1: Gij zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben)
Regisseur Marc Schmidt start in Hoe te verdwijnen een persoonlijke zoektocht naar de leegte en hoe mensen hiermee omgaan. Hij probeert de excessen van zijn overleden vader te begrijpen en onderzoekt waarom we zo bang zijn voor het niets.
De documentaire raakt aan thema’s als identiteit, verslaving en de zoektocht naar zingeving. Hoe vullen mensen het ‘niets’ in hun leven in? En wat betekent dat voor wie ze zijn? Wil je de trailer bekijken voor deze docu’s? Je ziet ze hier!